2013 DE WRIEMELBEDDEN

 


Als je het woord “bed” intikt op Google krijg je ongeveer 1.750.000.000 resultaten: het kan dus niet anders dat het bed een centrale plaats inneemt in ons leven. Hoog tijd dan ook om eens te kijken wat er zich daar allemaal afspeelt en ja, geven wij maar toe: wie is niet een beetje – of heel erg -  nieuwsgierig naar wat een ander daar zo allemaal beleeft. 

Auteur Bart Spaey heeft de bedgeschiedenis bestudeerd en wat uitvergroot. Het resultaat is een opeenvolging van groot en klein, elk met hun eigen verhaal. Het is amusant en zelfs bij momenten hilarisch maar ook weer confronterend. Het is ook erg realistisch en laat ons ook toe om via de bedgeschiedenis de grote en kleine kantjes van de mens te zien, onze manier met elkaar om te gaan maar ook ons ik-verhaal, altijd weer verrassend en speels.  Soms is het dan weer een aanklacht tegen de onpersoonlijke maatschappij. Bart Spaey vreest ook de woordkeuze niet en noemt de dingen bij hun naam maar mochten er onder u zijn die daar aanstoot aan nemen dan moet ons toch van het hart dat dit het verhaal is van het werkelijke leven, zonder de zaken te verbloemen. Van bij de keuze van dit stuk was ik er zeker van dat deze aanpak u een heel leuke avond zal bezorgen en ja, wie weet komt u een van onze bedgeschiedenissen nog zelf wel tegen.

En volgens de auteur: Wat je toch allemaal met een  bed kan doen ! Wat je er in beleeft hangt af van wie er in ligt , of van wie er net niet in ligt…”

De wriemelbedden gaf ons ook de gelegenheid om een zeer uitgebreide bezetting aan bod te laten komen, wat met het kleine podium waarover wij beschikken in andere gevallen quasi onmogelijk is. Nieuwkomer bij de spelers is Laura Leirens die op deze wijze  podiumervaring opdoet en die wij heel hartelijk verwelkomen. Toneel bij amateurs is echter geen zaak van spelers alleen: zoals steeds stond een zeer uitgebreid aantal leden van Sint Goriks Kring klaar om alles wat erbij hoort op te vangen: van harte dank voor de technische ploeg en alle helpende handen.

En tenslotte een gemeend dankwoord aan u, toeschouwers, voor de overdonderende belangstelling en de steun die u ons geeft: als tegenprestatie beloven wij u een bijzonder amusante avond.

 

De auteur: Bart Spaey

Is geboren in 1960 in Leuven, woont in Baal-Tremelo en is actief als auteur, regisseur en in het bestuur van diverse toneelgezelschappen.  Hij begon toneel te schrijven in 1994.  “De wriemelbedden “  dateert van 1998, werd voor het eerst opgevoerd in 2002 in Koksijde maar werd, in tegenstelling tot zijn andere werken nog maar een paar keer opgevoerd. Vrijwel alle collega’s – toneelverenigingen uit het Zottegemse hebben al werken van Bart Spaey opgevoerd.

 

 

 

ROLVERDELING

DE KOPPELS

 

TARZAN EN JANE              PATRICK VERPLANKEN-SIGRID VAN HELLEPUTTE

JONGEN  - MEISJE               VICTOR BOURY-LAURA LEIRENS

PA – MA                                 PATRICK TRONCQUO-LYDIE MINNOODT

BOMPA – BOMMA                PARICK DE SCHRIJVER-CHRISTINE VANDERMASSEN

TWEE VRIENDINNEN           VEERLE DE PESSEMIER-SIGRID VAN HELLEPUTTE

PATER – NON                      IVAN DE SCHRIJVER-KATHELIJN DE RIJCKE

BROER – ZUS                      GEERT VAN DE MERGEL-VEERLE DE PESSEMIER

KLANT – HOER                    PATRICK PERSOONS-TESSA VERPLANKEN

 

TEKSTVOLGERS                 CAROLINE DE CUBBER-SABINE D’HAENENS

TONEELMEESTER              CHRISTINE HENDRICKX

uitnodiging toneel 2013